Smażony ser, knedliki, swiczkowa oraz kilkadziesiąt odmian piwa ma do zaoferowania czeska kuchnia. Po południowej stronie Śnieżki każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Na śniadanie pomarančový ďzús i rohlik
Śniadaniowe obyczaje Czechów można spokojnie porównać do polskiego menu. W studenckich menzach (odpowiednik naszych stołówek) podawane są różnego rodzaju soki, kawa z mlekiem oraz jajecznica. Powodzeniem cieszą się rohliki – rodzaj jasnego pieczywa. Są one także, z uwagi na swoją niską cenę (ok. 3 CK), podstawą studenckiej diety. Podaje się je z dżemem, masłem, serami czy wędliną.
W menu śniadaniowym raczej ciężko znaleźć herbatę. W przeciwieństwie do Polaków, Czesi nie są fanami tego napoju – herbatę pijają rzadko i raczej w porze popołudniowej.
Na bardzo wczesny obiad knedlo-vepřo-zele albosvíčková a knedlíky
W Republice Czeskiej obiad podawany jest bardzo wcześnie. W dni robocze Czesi jedzą główne danie dnia ok. 12.00 – 13.00 godziny. W tym czasie większość czeskich restauracji ma w ofercie specjalne menu obiadowe (tzw. minutky, w Pradze ok. 80 CK). Minutky obejmują z reguły tradycyjne czeskie potrawy. Aby dopełnić kulinarnej edukacji należy zamówić np. knedlo-vepřo-zele albo svickovou s knedlikama. Obie potrawy, chociaż tradycyjne, cieszą się w Czechach niesłabnącą popularnością.
Knedlo-vepřo-zele to obiadowy zestaw złożony z czeskich knedli, dużego kawałka mięsa wieprzowego oraz słodkiej kapusty. Czeskie knedle różnią się znacznie od polskiej potrawy znanej pod tą samą nazwą. Przypominają raczej białe pieczywo i przygotowywane są z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków lub białej bułki. Podaje się je jako dodatek do mięs. W Czechach można również spotkać tzw.ovocny knedliki – małe okrągłe knedle z owocowym nadzieniem, podawane ze słodką śmietaną. Svíčková a knedlíky to równie popularna potrawa. Mięso wieprzowe podawane jest z ziemniaczanym knedlem i z sosem przyrządzonym ze słodkiej śmietany. Czasem dodawany jest również dżem.
Jako danie obiadowe Czesi przyrządzają również gęste zupy. Ich podstawą są mięsa i warzywa, co sprawia, że ich konsystencja jest dużo gęstsza niż zup w Polsce i są przez to bardzo sycące.
Polaków może zdziwić mała dostępność dań wegetariańskich, a także świeżych warzyw, szczególnie jeśli zatrzymujemy się w mniejszych ośrodkach turystycznych. Sałatki i surówki trzeba zamawiać osobno, ponieważ w cenę dania wliczona jest jedynie bardzo mała porcja warzyw.
Do obiadu można zamówić piwo bądź napoje bezalkoholowe. Czeskie piwo różni od polskiego zdecydowanie niższą zawartością alkoholu (średnio 3-4 %). Ciekawi nowych smaków powinni skosztować kofoli – czeskiego odpowiednika coca-coli. Dostępny w kilku wersjach smakowych lekko gazowany napój można kupić w każdym sklepie spożywczym czy restauracji. Zdania wśród cudzoziemców na temat kofoli są podzielone. Generalnie, albo się kofolę lubi od pierwszego spróbowania, albo nie.
Do obiadu podawane są także, podobnie jak w Polsce, kompoty owocowe oraz woda z cytryną i lodem.
W Czechach dostępny jest duży wybór deserów. Możemy zamówić budynie, galaretki, słodkie ciasta czy bardzo popularne w porze letniej lody (zmarzlina).
Na przekąskę parek v rohliku
Duży odstęp czasowy pomiędzy obiadem a kolacją powoduje, że w Czechach możemy spróbować dużej liczby przekąsek. Kupowane często na ulicznych straganach i w gastronomicznych budkach na rogach ulic potrawy, kuszą niską ceną oraz smakowitymi zapachami. Zgłodniały turysta może spróbować słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych nadzieniem z marmolady, słodkiego sera lub budyniu (dukátové buchtičky). Na Morawach, specjały czeskiej kuchni można kupić na ulicach. Z ulicznych budek sprzedawane są parky v rohlikach– czeskie odpowiedniki hot-doga a także smazeny syr v housce(smażony ser w bułce).
Czeska kuchnia znana jest z tego, że w czasie Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, na tradycyjnych straganach można kupić misternie zaplatane chałki, słodkie rogaliki o smaku wanilii oraz czeską specjalność trdelník – słodkie ciastko w kształcie pustego w środku walca, przygotowywane w różnych smakach.
Na kolację smažený sýr a hranolky
Jeżeli jemy w restauracji w porze kolacji, możemy zamówić smażony ser podawany z frytkami (hranolky) i sosem tatarskim. Wysoką kaloryczność potrawy rekompensuje jej wyśmienity smak. Wegetarianie i miłośnicy sera powinni skusić się na grillowany ser z cebulą i pieprzem hermelin lub naleśniki ze słodkim nadzieniem. Miłośnicy mięs natomiast docenią bogaty wybór dziczyzny, drobiu i czerwonych mięs.
Przekąski do piwa
Lekkie czeskie piwa świetnie smakują z bogatym wyborem przekąsek dostępnych w pubach. Obok znanych na całym świecie paluszków i chipsów, możemy zamówić zestaw przygotowanych na ostro wędlin. Jako przekąski podawane są również różne odmiany grillowanego z różnymi przyprawami sera.
pobrano:http://www.twojaeuropa.pl/1799/czeska-kuchnia-smazeny-syr-hranolky-a-pivo-prosim-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz