poniedziałek, 11 lutego 2013

ciekawostki-Czeskie wino




Statystyczny Czech wypija rocznie 17 litrów wina, a na terenie całego kraju jest prawie 12 hektarów winnic. Roczna produkcja winogron waha się pomiędzy 55 a 80 tysięcy ton
Tradycje winiarskie na ziemiach czeskich są bardzo stare. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli na ziemiach czeskich pochodzą już z początków X wieku. Najbardziej zasłużonym w dziejach winiarstwa czeskiego jest cesarz Karol IV Luksemburski (1316-1378) - wielki miłośnik win i założyciel wielu winnic.

Najsłynniejsze morawskie winnice graniczą niemal z austriackimi, co sprawia, że wpływy tradycji winiarskiej południowych sąsiadów są oczywiste. Najlepsze, świeże i orzeźwiające wina uzyskiwane są tu z białych odmian winorośli, takich jak: Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský i vlašský, Rulandské bílé, Sauvignon, Chardonnay, a także typowej dla tych terenów Pálavy czy Aureliusza. Nie brakuje również interesujących prób z odmianami czerwonymi, nieco trudniejszymi w uprawie. Z pewnością ciekawe efekty daje Svatovavřinecké, Rulander, Modrý Portugal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz